روکش دندان
یکی از پرطرفدارترین و رایج ترین روش های درمانی دندان در دندانپزشکی، روکش دندان یا همان (DENTALCROWN) میباشد. روکش دندان در واقع یک جایگزین، بجای تاج دندان است. به قسمت سفید رنگ دندان که بیرون از لثه قرار دارد، تاج دندان میگویند. روکش دندان در واقع همانند دندان های طبیعی و اصلی است، و همچنین این روکش، کلاهک یا تاج سفیدی است بر روی دندان های اصلی شما، این روکش های دندانی که دقیقا شبیه به دندان های اصلی شما هستند، بر روی دندان هایتان چسبانده میشوند، و نه تنها کاربرد ترمیمی دارد، بلکه کاربرد های زیبایی بالایی دارد که باعث جذابتر دیده شدن لبخند و صورت شما میشود.
یکی از نام های اصلی روکش دندان، که امروزه بیشتر به کار میرود، پروتز ثابت نیز میباشد، پروتز های ثابت دندانی جنس های مختلفی دارند، که پس از انجام قالبگیری از دندان هایتان توسط دندانپزشک متخصص تحویل لابراتوار داده میشود و توسط این لابراتوار دندانسازی طبق قالب دندان های شما، پروتز ثابت دندانی با ظرافت و خیلی دقیق ساخته میشود.
روکش دندان چیست؟
روکش دندان یا همان پروتز دندان برای دندان افرادی مورد استفاده قرار گرفته میشود که، ترمیم برای دندان هایشان تاثیر گذار نباشد. بیشتر مواقع روکش دندان یا پروتز دندان برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که دندان هایشان پوسیدگی بیش از حد دارد، همچنین قابل پر کردن و ترمیم نمیباشد.
افرادی که دچار عفونت ریشه دندان هستند، اسفتاده از روکش دندان برای آنها ممنوع میباشد، یعنی باید تحت درمان ریشه قرارگیرند و بعد از درمان ریشه دندان میتوانند از روکش دندان یا همان پروتز دندان استفاده کنند. روکش دندان دائمی نیست، زیرا امکان دارد دندانی که روکش دارد دچار پوسیدگی و یا عفونت ریشه دندان و خرابی شوند که نیاز به درمان ریشه خواهند داشت.
افراد بر اساس جلوه و زیبایی که پروتز به دندان هایشان میدهد، روکش دندان را انتخاب میکنند.
انواع روکش دندان کدامند؟
- روکش دندان پایه فلرزی(PFM): روکش فلزی دندان pfm از ترکیب فلز و سرامیک ساخته شده است، این روکش از طبیعی ترین و قویترین روکش ها برای دندان میباشند، اکثرا از این روکش ها به دلیل سایه های سیاه فلزی که در لبه های دندان و مرز های لثه میاندازد و قابل مشاهده است، برای دندان های آسیاب و دندان های انتهایی استفاده میشود.
- روکش و یا پروتز های دندان، از جنس استیل: همانطور که از اسمش پیداست این روکش از جنس فلز میباشد، روکش دندان استیلی به صورت موقت بر روی دندان میماند، این پروتزدندان به دلیل داشتن جنسی استیل، از مقاومت بالایی برخوردار است، همچنین این روکش دندان، بیشتر و اکثرا برای دندان های شیری کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. هزینه و قیمت این روکش نسبت به روکش های دیگر پایین تر و مناسب تر است.
- پروتز های دندانی سرامیکی: یکی از روکش های دندانی که درخشنده تر از بقیه روکش ها است و زیباتر دیده میشود، روکش سرامیکی دندان است، همچنین یکی از بهترین روکش ها که با لثه سازگاری بیشتری دارد روکش سرامیکی میباشد. انواع مواد سازنده این روکش از عبارتند از: متریال سرامیکی، زیرکونیا، سیلیکاتو… میباشد. این روکش سرامیکی به مانند روکش فلزی pfm، سایه سیاه فلز در لبه های این روکش دیده نمیشود، همچنین این روکش هرگز تغییر رنگ نمیدهد و همیشه رنگ جذاب و زیبای خود را دارد. این روکش دندان سرامیکی برای دندان های جلویی مناسب و قابل استفاده میباشد.
- روکش های تمام فلز مانند: روکش طلا دندان: روکش تمام فلز دندان ها از ترکیب فلزات مختلفی ساخته شده اند مانند: طلا، نیکل، کبالت، کروم، پلاتینیوم و… این روکش تمام فلز برای جویدن غذا و خوراکی ها مناسب تر از روکش های دندانی دیگر هستند. همچنین روکش های تمام فلز دندان نسبت به روکش های دیگر دندانی دیر تر فرسوده و خراب میشوند. این روکش
مراقبت های مورد نیاز پس از انجام روش درمانی روکش دندان
همانطور که دندانها بعد از هر روش درمانی نیاز به مراقبت دارند، در این روش هم، دندان های شما پس از روکشدار شدن، نیاز به مراقبت های ویژای دارند، این مراقبت ها عبارتند از:
- قبل از مسواک کردن دندانهایتان دقت کنید که برس مسواک شما نرم باشد تا آسیبی به روکش دندان هایتان وارد نشود.
- دقت کنید که حداقل هر شش ماه یکبار برای چکاپ روکش دندان هایتان به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- دقت کنید به هیچ وجه غذاهایی مصرف نکید که نیاز به جویدن زیاد داشته باشند، زیرا موجب کم شدن عمر و فرسوده شدن روکش دندان هایتان میشود.
- از خوردن آجیل های سف و سختی مانند: فندوق، گردو، بادام، پسته و موارد این چنینی و شکستن آنها با دندانهایتان خودداری کنید، زیرا شکستن آجیل ها با دندان، باعث آسیب دیدن و خرابی دندان هایی که روکش دارند میشود.
- دقت کنید که قهوه و چای، موجب عوض شدن رنگ دندانها میشوند، پس نیاز است پس از هربار مصرف چای و قهوه دندانهای خود را مسواک کنید یا با دهانشویه شستشو دهید تا طول عمر روکش دندان های شما بیشتر شود و آسیبی نبیند.
- همانطور که میدانید پس از مصرف هر مواد غذایی، مقداری از خورده های غذا در لابه لای دندان ها باقی میماند، و موجب خرابی و پوسیدگی دندان یا روکش دندان میشود، به همین دلیل نیاز است که پس از مصرف هر وعده غذایی از نخ دندان برای تمیز کردن لابه لای دندان های خود استفاده کنید.
- همانطور که میدانید احتمال و خطر شکسته شدن یا خش افتادن بر روی دندان و یا روکش دندان وجود دارد، به همین دلیل برای جلوگیری از این احتمال، از دندانهایتان برای کندن یا شکستن چیزی استفاده نکنید.
- بهداشت دهان و دندانهای خود را مرتباً و هر روز برای مراقب از روکش دندان ها رعایت کنید.
مزایای درمان با روکش دندان
مزایای زیادی برای روکش های دندانی وجود دارد که این مزایا عبارتند از:
- مقاومت بالای این روکش های دندانی در برابر لکه ها و زرد شدن یا تغییر رنگ دندانها
- دوام آوردن بالای این روکش های دندانی در برای ضربه ها و یا پوسیدگی ها
- این روکش و پروتز ها، دندان های سالم، سفید و جذابی به شما هدیه میکنند، همچنین باعث زیبایی بیشتر چهره و زیبایی لبخند شما میشود
- نتایج عالی و سریعی دارد
- مشکلات جزئی که در ضاهر به چشم میآیند را ترمیم میکند
سخن پایانی
یکی از روکش های پرطرفداری که اکثر افراد از آن راضی هستند و به سمت آن درمان میروند، روکش دندان یا همان پروتز دندان میباشد، این روکش زیبایی و جذابیت بالایی به چهره و لبخند شما هدیه میکند.
برای آگاهی راجع به قیمت روکش دندان های مختلف و به دست آوردن اطلاعات بیشتر و کافی میتوانید به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید.